51. VEFAT YILDÖNÜMÜNDE

 RAHMETLİ YAŞAR DOĞU VE AZİZ

HATIRALARI

 

1956 Melbourn olimpipiyatlarında Olimpiyat Şampiyonu olan Mithat Bayrak'ı omuzuna alarak büyük sevinç duyan büyük şampiyon Yaşar Doğu

Talebesini yetiştirdiği insanı hayat boyu baş tacı eden çok önemli bir yönetici ve hoca idi

 

 

Avrupa, dünya ve olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu, ölümünün 51. yıl dönümünde, Cebeci Askeri Şehitliği'ndeki kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Yaşar Doğu kabri başında anıldı

Anma törenine Yaşar Doğu'nun oğlu Gazanfer Doğu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Basri Hakan Hakyemez, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, FILA Asbaşkanı Ahmet Ayık, Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker, Federasyon Genel Sekreteri Ahmet Özbeğe, Grekoromen Milli Takımı Teknik Direktörü Mehmet Akif Prim, Şampiyon Güreşçiler Derneği Başkanı Ensar Kurt, Avrupa, dünya ve olimpiyat Şampiyonu Tevfik Kış,Avrupa, dünya ve olimpiyat Şampiyonu ve Bakan Müşaviri Şeref Eroğlu ile Yaşar Doğu'nun sevenleri katıldı.

 

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Basri Hakan Hakyemez, inşa etmek istedikleri Bakanlığın temelini yıllar önce Yaşar Doğu'nun attığını belirterek, kendisinin Yaşar Doğu'nun efsane spor yaşantısı ile büyüdüğünü bildirdi. Günümüz sporcularının Yaşar Doğu'yu “rol model” olarak görmesi gerektiğini vurgulayan Hakyemez, “İdeal gençlik için sadece sportif başarıları değil, kendisinin manen, ahlaken örnek bir insan olması çok önemlidir. Bizim amacımız, sadece başarılı sporcuları yetiştirmek değil, bedenen, ilmen, ahlaken yeni Yaşar Doğu'ları aramıza katmaktır. Bunun için de çok çalışıyoruz” dedi.

 

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Yaşar Doğu'nun milli mayo altında yaptığı 47 güreşin sadece bir tanesinde yenildiğini diğer 46 güreşin 33'ünü tuşla kazandığını anımsattı. Baykan, “Yaşar Doğu'nun örnek yaşamı ve başarılarının önümüzdeki döneme yansıtılabilmesi için hepimize büyük görev düşmektedir” diye konuştu.

FILA Asbaşkanı Ahmet Ayık da Yaşar Doğu'nun Türk güreşine verdiği katkının ve hizmetlerin saymakla bitirilemeyeceğini söyledi.

 

Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker ise Yaşar Doğu'nun, Türk ve dünya güreşine damgasını vurduğunu belirterek, Doğu'nun sportif yaşamı boyunca yüzlerce şampiyon yetiştirdiğine işaret etti. Çeker, “Allah önümüzdeki dönemde de bu değerli insan gibi sporcu ve şampiyon yetiştirmemizi nasip etsin” ifadesini kullandı.


Konuşmaların ardından Yaşar Doğu'nun öğrencilerinden Yakup Dinç tarafından, Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi.

Türk milletinin Yaşar Doğu'su

Türk güreşinin mümtaz şahsiyetlerinden Yaşar Doğu'yu vefatının 51.yılında rahmetle anarken onun geride bıraktığı tarihi zaferler içinde ona müteşekkiriz. Yaşar Doğu, gerek sporculuğu gerek ise teknik adamlığı ile Türk güreşine tarihin hiçbir döneminde unutulmaması mümkün olmayan hizmetler yapmıştır. 1913 yılında Samsun'un Kavak İlçesi'ne bağlı karlı köyünde dünyaya gelen Yaşar Doğu, 1936 yılında Ankara'da askerliğini yaparken minder güreşine başladı. İlk antrenörlüğünü Faik Dura yaptı. Bu örnek şampiyonumuzun başarılarını saymakla bitmez. İşte bazıları: 1936 grekoromen Avrupa 2.si 1940 grekoromen Balkan 1.si , 1946 Stockholm serbest Avrupa şampiyonu, 1947 Prag serbest Avrupa şampiyonu, 1948 Londra Olimpiyat Oyunları şampiyonu, 1949 serbest Avrupa şampiyonu, 1951 Helsinki'de yapılan dünya şampiyonasında birincilikler elde etti. Güreşte en önemli vasıf olan yenicilik yani tuşculuk özellikleri nedeni ile ömrü boyunca yapmış olduğu 47 müsabakadan 46 sını kazanmış ve sadece birini kaybetmiştir. Yenilgi yüzü nedir bilmeyen Yaşar hoca toplam müsabakaların süresi 690 dakika olduğu halde o yaptığı seri tuşlar nedeni ile bunu 372 dakika 26 saniyeye indirmiştir. Evet islamı 10 yaşında kabul eden ünlü halife Hazreti Ali (RA) bir sözünde şöyle der: “Ölmeden evvel ölmez bir eser bırakınız” ne zaman bu sözü hatırlasam Yaşar hoca aklıma gelir. Bu söze Yaşar hoca'nın verdiği cevaba bakalım. 1-Mustafa Dağıstanlı (Dünya Olimpiyat), 2-İsmet Atlı (olimpiyat), 3-Müzahir Sille (olimpiyat),4-Mahmut Atalay (Dünya ve olimpiyat), 5-Hüseyin Akbaş (4 kez Dünya şampiyonu), 6-Ahmet Ayık (Avrupa, dünya ve olimpiyat), 7-Bayram Şit (olimpiyat), 8-İsmail Ogan (olimpiyat), 9-Hasan Güngör (Avrupa ve Olimpiyat), 10-Tevfik Kış (Avrupa, dünya ve olimpiyat), 11-Ahmet Bilek (Olimpiyat), 12-Mehmet Kartal (Dünya), 13-Hasan Gemici (olimpiyat), 14-Cemal Yanılmaz (Dünya), 15-Nurettin Zafer (Dünya) 16-Haydar Zafer (dünya), 17-Rıza Doğan (Dünya), 18-Kazım Ayvaz (Dünya ve olimpiyat) şampiyonlarını yetiştirerek Türk milletine armağan etmiştir. Bu listede daha nice yazamadığmız şampiyonlar yer almaktadır. Bunun yanı sıra 1498 Londra olimpiyatları, 1949 Avrupa Şampiyonası, 1951 Helsinki Dünya şampiyonası, 1954 Dünya Şampiyonası , 1960 Roma Olimpiyatları, 1957 Dünya Şampiyonası gibi tarihi takım zaferlerimizde de onun imzasının bulunduğunu da unutmamak lazım.

'Ben güreşin hamalıyım'

Taraflı tarafsız herkes tarafından Türk güreşinin en başarılı temsilcilerinden birisi olarak kabul edilen Yaşar hoca, 15 Aralık 1955 senesinde milli takım ile birlikte İsveç'te bulunurken ağır bir kalp krizi geçirdi. Yurda döndükten sonra doktorlarının ikazlarına rağmen yine de çok sevdiği güreş ve güreşçi evlatlarından kopamadı. Hastalık onun temposunu hiç de düşürmedi hasta yatağından kalkarak antrenmanlara gitti, durmadı çalıştı. Yaşar hoca, 8 ocak 1961 günü ebediyete irtihal ettiğinde henüz 48 yaşında idi. Evet sel gider iz kalır, At ölür Meydan kalır, yiğit ölür şan kalır misali Yaşar hoca'mızın Büyük milletimize yapmış olduğu hizmetler Türk milleti var olduğu müddetçe hep minnetle yad edilecektir. Güzel ahlakı mütevazı kişiliği ile kendi başarısını hiçbir zaman öne çıkarmayan Yaşar Doğu kenisine en başarılı kim diye sorulduğunda: “Ben bu işin hamallığını, Celal Atik cambazlığını, Gazanfer Bilge ise pehlivanlığını yapıyor” diyerek tevazunun en üst basamağını sergiliyordu. Evet tevazu insanı santim santim gönüllere nakşeden bir hadise. Bu gün Türk milletinin gönlü yoklandığında hiç silinmeyecek bir iz olan Yaşar Doğu ismini daha dün gibi tap taze görmek mümkün. 48 yaş gibi hayatın ilk baharı sayılan bir zamanda 8 ocak 1961 tarihinde aramızdan ayrılan Rahmetli Yaşar hocam Rahat uyu, duamız seninle. Ruhun şad olsun.

 

 

YAŞAR DOĞUNUN SPORTİF KARİYERİ 

 

ŞAMPİYONALAR

Katılım ve Sonuçları

Kazandığı madalya

İŞT

TG

EG

SG

TM

HM

SM

Toplam

Altın

Gümüş

Bronz

Toplam

Olimpiyatlar

1

3

 

2

 

 

 

6

6

 

 

1

Dünya Şamp

1

2

 

 

 

 

 

 

1

 

 

1

Avrupa Şamp

4

10

 

 

 

 

 

 

3

1

 

4

Akdeniz Oy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balkan Şamp

1

3

 

 

 

 

 

 

1

 

 

1

Genel Toplam

7

18

4

10

 

 

1

33

6

1

 

7

 İŞT:İŞTİRAK                   SG  :Sayı İle Galibiyet                  EM:Ekseriyetle –Hükmen Mağlubiyet  TG:Tuşla Galibeyet         TM:Tuşla Mağlubiyet                   SM:Sayı ile MağlubiyetEG:Ekseriyetle hükmen mağlubiyet

 Yaşar Doğunun güreş yapmış olduğu dönemlerde galibiyetler yukarıda belirtilen kriterlere göre tesbit ediliyordu.Elbette günümüzdeki Fila kurallarına göre galibiyet kriterleri değişmiştir.

 Büyük şampiyon; Ayyıldızlı  mayo ile tam 47 güreş yapmıştı. Bu güreşlerin yalnız birinde; 1939'da Oslo'da yapılan Avrupa Grekoromen Şampiyonası'na 66 kiloda güreşirken, karşısına çıkan Estonyalı Toots'a sayı ile yenilmişti. Evet uluslararası minderlerde Yaşar Doğu'yu yenmiş olmak şerefi, sadece Estonyalı Toots'a nasib olmuştu. Yaşar milli takım'da kazandığı 46 güreşin 33'ünü tuşla kazanmıştı. Kazandığı 46 güreşin normal zamanı toplamı 690 dakika olduğu halde, kısacık sürelerle yaptığı tuşlar yüzünden  kazandığı 46 güreşin toplam süresi 372 dakika 26 saniye olmuştu. 44 numara  ayakkabı giyerdi.

 

YAŞAR DOĞU İÇİN KİM NE DEDİ?

 Bayramlarda, Türk Bayrağını Hiç Unutmazdı (Melahat GEÇALP kızı)

 

Babam ülkesini çok seven bir insandı. Her bayramda balkona mutlaka kocaman bir Türk bayrağı asardı. Ben hala onun bu geleneğini sürdürürüm. Kendisine yurt dışından çok iyi teklifler gelmesine rağmen o Türkiye’yi tercih etti ve teklifleri geri çevirdi."

 

 

Bağırmasına Gerek Yok, Sevgisizliği En Büyük Cezaydı

(Tevfik Kış-Talebesi Dünya –Avrupa ve Olimpiyat Şampiyonu)



"Yaşar Doğu’nun aktif spor yaşamını pek bilmem ama şunu söyleyebilirim ki o, tüm zekasını ve fizik gücünü güreşte şampiyon olmaya adamış bir insandı. Aktif spor yaşamında nasıl Türk güreşi için çalıştıysa sonrasında antrenörlük hayatında da aynı çizgisinde devam etti. Yaşar Hoca’nın en belirgin özelliği asla kural dışı hareket etmemesiydi. Eğer yanlış bir davranışta bulunduysanız, kurallara uymadıysanız, size asla bağırıp çağırmazdı ama en yakın arkadaşınıza gider ve sizin antrenmanınızdan hiç memnun kalmadığını söylerdi. Bu bizim için en büyük ceza sayılırdı. Çalışmayan sporcuyu hiç sevmezdi ve cezalandıracağı zaman sevgisini azaltması en azından bize böyle göstermesi yeterdi

 

 

Acı Kuvveti Karşısında Durabilen Yoktu

Halit Balamir (Olimpiyat 2.cisi arkadaşı)


Minderde hiçbir zaman işin hilesine kaçmazdı. Acı kuvveti ile tekniğini birleştirdiğinde yenemeyeceği insan yoktu. Gittiği her müsabakadan başarıyla dönerdi.

 

Yaşar Hoca Gitti, Güreş Durdu

(Ahmet Ayık(Avrupa-Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Y,Doğunun talebesi)

 

Ama maalesef günümüzde Türk güreşi onun bıraktığı gibi devam etmiyor. Zaten

 uzun bir süre onun izinden giden olmadı. Birçok sporcu güreşi bıraktı ve

 Türkiye’de güreş duraklama dönemine girdi. Yaşar Doğu’nun ölümünden sonra

 23 sene dünya ve olimpiyat şampiyonu çıkaramadık. Tüm sporcular sosyal

 güvence peşine düştü. Uzun bir süre böyle bocaladık

Çok hırslıydı ve acı bir kuvvete sahipti. Rakiplerini tüm gücüyle önce yorar, sonra yenerdi. Mücadeleden asla vazgeçmezdi.”

 

  

TÜRK GÜREŞİNE KAZANDIRDIKLARI:

Yaşar Çok başarılı güreşçiliğinin yanı sıra güreşi bıraktıktan sonra da yaptığı başarılı çalışmalarla Türk güreşini Dünya Minderlerinin zirvesine taşıdı.Anadoluyu karış karış dolaştı.Sporcuları buldu bunu kendi evinde misafir etti, Ankara’da Çiçek lokantasından bunlara yemek yedirdi.Bunların hepsini kendi imkanları ile yapan Yaşar doğunun Türk güreşine kazandırdıkları büyük şampiyonlara göz atalım:1-Mahmut Atalay (Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu) 2-Ahmet Ayık (Dünya ve Olimpiyat şampiyonu) 3-Hüseyin Akbaş (4 kez Dünya şampiyonu) 4-Mustafa Dağıstanlı (3 dünya 2 olimpiyat şampiyonu) 5-Hamit Kaplan (Dünya ve olimpiyat şampiyonu 6-İsmet Atlı Olimpiyat Şampiyonu 7-Tevfik Kış (Avrupa –Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu ve daha nice sayısız şampiyonları Türk güreşine kazandırdı.Hatta vefatından sonra 60.Bin lira sporcular için borç kaldı.Yani hayatı boyunca nefsi için çalışmayan milletimiz ve vatanımız için mücadele eden Yaşar Doğu dünya durdukça Türk milleti tarafından hep gönüllerde yaşatılacak efsane bir isim olarak hep kalacaktır.

 

 

YAŞAR DOĞU İLE İLGİLİ ANILAR

 

Ahlak ve idareciliği, Güreşçi seçmedeki ustalığıyla Yaşar DOĞU bir Ekoldür.

“Sadece sporculuğu değil, idareciliği, antrenörlüğü, ve hepsinin yanında Müslüman Türk insanı örneği oluşu onun ekol olduğunu çoktan gösteren ve ispat eden çok önemli bir husustur.

“Başarılarla dolu Türk milli takımını kurucu, Olimpiyat ve Dünya şampiyonlarının yetiştirici, Anadolu’da güreşçi seçicilği, Ahlak ve dürüstlük abidesi  örnek insan Yaşar Doğu güreşte bir anlayış bir  felsefe meydana getirmiş ve ekol olmuştur.Bizler onun gibi olamadık, olsaydık şimdiki maddi durumlara gelemezdik.Böylesine müthiş bir davranışı ancak Yaşar hoca gibi milletini çok  seven insanlar yapardı nitekimde o özel insan onları yaptı.

Yaşar Doğu şampiyonluğunu kendisi için kullanmamıştır.Şayet kullanmış olsaydı bu gün büyük servet sahibi bir insan olurdu.Oysa vefat ettiğinde sporcular için yapmış olduğu onların bakımlarında harcadığı büyük bir borç yığınını geride bırakarak Rahmet-i rahmana yürümüştür.Eski şampiyonların hepsi, o ekolün tamamı Yaşar Doğu’ya şükran borçludur.Düşünce, inanç, örnek şampiyon, iyi bir yönetici, sporcunun korunması için yaptığı büyük çabalar gibi özellikleriylede o bir ekoldür.

“Nuri Baytorun gibi iyi olacak güreşçiyi seçer, Ankara’ya getirip, işe girinceye kadar kendi kesesinden para verir onları geçindirirdi.Pehlivan denince hiçbir engeli gözü görmez ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmazdı.

“Güreş nerede ise YAŞAR DOĞU oradaydı.Onun zamanı Türk güreşinin zaferiydi.Güreş için kendini feda etti.Ölümü hiçe saydı.O bir sevgi seli ile milletin gönlünde taht kuran büyük bir şampiyon olarak Darul bekaya gitti.Türk güreşide bitti.

“Türk milletinin yüceliği yaşamış, ailesinden önce milletini düşünmüş, örnek insan ve Ahlak abidesi , Türk güreşinde sembol olmuş ve dünya tarihine ismini altın harflerle ebediyete kadar yazdırmış bir milli kahramandır.

 “ Ciddi tavırları , disipline uyma ve riayet edilmesin isteyen, çok şampiyonlar çıkarmış, ahlak ve kurallarına büyük önem veren sembol şampiyon güreşçidir.

Ağır başlı, ayrı bir güreş anlayışı olan sembol bir insandır.

            Olimpiyat Şampiyonu Hasan GÜNGÖR’ün ifadesinde şöyledir:

            İdarecilik yönüyle ekol olan Yaşar Doğu’nun fedakarlığını beraber yaşadığım bir hadiseyi anlatırsam daha iyi anlaşılacaktır kanaatındayım.

            1960 Roma Olimpiyatlarında kilomuz vardı.Sabaha karşı saunaya gitmemiz gerekti.Bütün kapılan kapalı olduğu iini tel örgülerinden atlayarak geçtik.Yanlışlıka kız sporcuların kaldığı bölümlere geçiyormuşuz.Saunaya girerken kızlar bölümünde olduğumuz anladık.Bekçinin bizi yakalama tehlikesi vardı.Yaşar Doğu “Yakalanırsak siz kaçın, ben bekçiyi yıkar silahını kullandırmam siz tartıya yetişirsiniz.Ben sabaha kapılar açılınca gelirim” dedi.Gerçekten sauna dönüşü bekçi bizi yakaladı ve daha sonra Yaşar Hocanın planını uyguladık.Bu fedakarlık sonunda: Ahmet Bilek, Mustafa Dağıstanlı ve ben olimpiyat şampiyonu olduk.

            “Ailesi ve aile yaşantısıyla sporcuya daima örnek olmuş, mazbut hayatı, güreşçiliğinde ve hocalığında örnek bir sporcu ve örnek insan olan Yaşar Doğu, Alman’larda Dtrih, İranda (Tahti), Rusya’da (Medved), İsveç’te (Antonson), Japon’larda  (sasahara) nasıl bir sembol ise bizdede Yaşar Doğu aynı öyle bir semboldür.

            “Yaşar Doğu iyi bir güreşçi, iyi sporcu, onun gibi olmak isterdik.Onun gibi şampiyon olmak isterdik, ismini iyi çok iyi pehlivan diye duyardık.Kozma İstvan Macaristan’da bir sembol güreşçidiri.Türkler de ise Yaşar Doğu’ sembol olduğunu K.İstvan onunla ilgili büyük başarılarını basından  okurduk. 

Spor tarihinde nam salmış güreşçilerden, Koca Yusuf,AdalıHalil, kurtdereli gibi meslektaşlarının güzel yolunu tutmuş, bir gün olsun güzel ahlak ve temiz duygulardan sapmamış, şampiyonlar yetiştirmiş sembol bir insandı.

            “Avrupa’lılar Yaşar öldü Türk güreşi öldü demişlerdir.Onun yaşadığı çağda ruh yetişiyordu, disiplin motivasyon vardı, sporcu ve antrenörleri  başarılara bu güzel davranış biçimleri sürüklemiştir.

biçimleri sürüklemiştir. 

            “Yaşar Doğu okuyup yazmayı askerde öğrenmişti ama bir diplomat gibi kendi kendini yetiştirmişti.Bir Müminin ahlaka bağlandığı gibi güreşe bağlı, dini vecibelerini yerine getirdiği gibi güreşin şartlarını da yerine getirirdi.Hasan Baldudak, Abidin Mortaş, İhsan Harmandalı gibi mali gücü yüksek insanlarla Ankara Güreş kulübünü kurmuş, köylerimize babamızın yanına kadar gelmiş, beni, İrfan Atan’ı, Hüseyin Akbaş’ı , Mustafa Dağıstanlı’yı, Tevfik Kış’ı, Bekir Böke’yi, Mehmet Yüce’yi, Ahmet Ayık’ı, İsmail Ogan’ı ve daha çok şampiyonları bulmuş sembol güreşçimiz, hocamız spor adamımızdı.

            Hakkında şimdiye kada hiçbir kimseden hiçbir olumsuz söz, ifade yazı duyulmayan Yaşar Doğu’ya Türk Güreşi’nin öğretmeni, sembolü, babası demek çok yakışıyor.Öyle anlaşılıyorki yapılan tüm övgüler Yaşar Doğu’nun bu müthiş iyi ahlakı, efendiliği, kültürü, miletini ve bayrağını candan sevmesi, nefsinden önce sporcularını düşünmesi, ölümü bile vatanı için hiçe sayması gibi asil davranışlar sonrasında galiba ne kadar övgü yapılsa az olup onu övecek kelimelerde yetersiz kalmaktadır.

 

1948 Londra Olimpiyatları
YAŞAR DOĞU-TÜRKİYE

RİCHARD GERARD-AVUSTRALYA

Richard Gerard Büyük Usta Yaşar Doğu için şu sözleri söylüyordu:

"Bütün yaşantım boyunca Yaşar Doğu gibi centilmen ve bu tür mücadele dalını iyi bilen başkasını görmedim.Londra Olimpiyatları'nda yaptığımız final kapışmasından sonra göğsündeki Ay Yıldızı  söküp bana armağan eden Yaşar Doğu'yu hiç unutamam. Melbourn'a döndüğümde eşim Yaşar Doğu'nun armağanı Ay Yıldızı benim ceketime işledi. 

Yıllarca ve iftihar ederek Ay Yıldızlı  kokartla dolaştım.Çünkü bu kokartı bana Yaşar Doğu, bütün zamanların en büyük güreşçilerinden biri olan Yaşar Doğu vermişti.Böylesine müthiş bir güreşçiye yenilmiş olmak insana üzüntü değil, keyif vermeliydi.Ben,yaşantım boyunca Yaşar Doğu'ya yenilmiş olmanın, hem de finalde yenilmiş olmanın keyfini yaşadım.Başkalarını bilemem. . . "

Gerard, Edmonton'da bunları bize anlatırken yanımızda Nuri Boytorun ile Milli Takımımızın Antrenörlerinden Hasan Güngör de bulunuyordu.Hep birlikte öylesine duygulandık, öylesine duygulandık ki…

İşte Yaşar buydu.

Bu büyük şampiyon, aynı zamanda insani ilişkilerindeki becerisiyle eşsiz bir "sevgi köprüsü" kurmuştu.

 

ALLAH RAHMET EYLESİN

İNNA LİLLAHİ VA İNNA İLEYHİ RACİĞUN

9-Ocak-1961

YAŞAR DOĞU

1-7-1913 tarihinde Samsun' ilimize bağlı Kavak ilçesinin karlı köyünde dünyaya geldi

8-ocak-1961 Tarihinde Ankara'da Saat 17.20 de Hakkın rahmetine kavuştu